THE FCTR E maakt woningen klaar voor een gasloze toekomst
Meest gelezen
Alle woningen in Nederland moeten in 2050 van het gas af zijn. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wegen de opbrengsten echter niet op tegen de kosten van de aanpassing naar energieneutrale woningen. THE FCTR E bewijst het tegendeel: “Voor een kwart van de huishoudens is gasvrij wonen nu al mogelijk zonder meerkosten.”
THE FCTR E verduurzaamt woningen door warmtepompen en zonnepanelen te verhuren, te plaatsen en te onderhouden. Zo wordt een (gewoon of) smart home opeens een e-home. E-homes hebben geen gasaansluiting en gebruiken warmtepompen om de woning te verwarmen en zonnepanelen om elektriciteit op te wekken. In onze podcast Innovative Leaders by INFO, spreken we met CFO en één van de vier oprichters van THE FCTR E, Henri Rinck. De andere drie zijn COO Frits Verhoef, CCO Jan-Willem van Wensem en CEO Joris Jonk, die we kennen van slimme thermostaat TOON. We spreken met Rinck over de warmtepompen en zonnepanelen die het bedrijf verhuurt, over gedragsveranderingen, de toekomst van smart homes en NextGen leiderschap.
Deze podcast is ook beschikbaar op Spotify en Apple Podcast.
Warmte as a Service
THE FCTR E is, zoals Rinck bevestigt, geboren uit frustratie: “Een huis smart maken is ingewikkeld, duur en tijdrovend. Dat kan beter, dachten wij.” Daarnaast vond het viertal het frustrerend dat de producten en diensten die er al waren zeer productgedreven waren. “Wij denken vanuit de consument,” zoals Rinck zelf zegt. En de consument wil geen dure warmtepompen of zonnepanelen aanschaffen. Dus waarom geen Warmte as a Service?
“De consument wil geen dure warmtepompen of zonnepanelen aanschaffen.”
Het innovatieve karakter zit hem dus niet niet zozeer in de technieken, maar vooral de manier van aanbieden. Het businessmodel van THE FCTR E is namelijk gebaseerd op de verhuur van warmtepompen in plaats van de verkoop. Doordat THE FCTR E de warmtepompen installeert én ze financiert, heeft de consument er eigenlijk geen omkijken naar. Bovendien zijn monitoring en service onderdeel van het abonnement, waardoor ze er ook niet naar om hóeven te kijken. Rinck geeft aan dat dit voor nu het meest voor de hand ligt bij woningen boven 150 m2, omdat de kosten dan ongeveer gelijk blijven. Daarnaast geeft hij aan dat het eigenlijk pas nuttig is met huizen vanaf energielabel C waarbij “de schil,” zoals hij het noemt – de buitenkant van de woning – goed geïsoleerd is.
Een voorbeeld berekening hoeveel het kost om gasloos te wonen (Bron: THE FCTR E)
Geen ander leven, wel ander gedrag
Een huis zonder gas is natuurlijk even wennen, maar zoals Rinck lachend aangeeft, wordt “je leven niet opeens anders”. Hij geeft wel aan dat er desondanks een kleine gedragsverandering hoort bij het overstappen op een gasloze woning. Zo moet je eraan wennen dat de hele woning opeens behaaglijk warm is in plaats van alleen het gebied rond de radiatoren. Ook is koken op inductie even wennen, maar dat is niet het enige. Rinck: “We moeten er gezamenlijk aan wennen dat de energierekeningen die we nu krijgen de bodem zijn en dat die rekeningen dus op gaan lopen. Daarnaast moeten we er samen met de overheid voor waken dat deze kosten niet te hoog worden.”
“Je leven wordt niet opeens anders.”
Rinck ziet ook nog een andere rol voor de overheid: “Bij duidelijke communicatie vanuit de overheid kunnen zowel consumenten als bedrijven zoals THE FCTR E inspelen op wat er gaat komen. Het lijkt me ook een goed idee om een overstijgend klimaatplan te maken dat zelfs na nieuwe verkiezingen blijft bestaan, zodat we met zijn allen kunnen anticiperen op wat er komen gaat.” Doordat het businessmodel van THE FCTR E gebaseerd is op verhuur in plaats van verkoop, hoeven consumenten niet zelf de investering te doen voor een e-home, wat de stap beduidend kleiner maakt. Rinck: “Ze hoeven geen duizenden euro’s uit te geven voor de installatie van een warmtepomp, als er een probleem is, lossen wij dat op en ze hebben niet meer te maken met de stijgingen van gasprijzen.”
De volgende stap in e-homes
Eenzelfde beweging als die we geconstateerd hebben bij mobiliteit, waar transport ook steeds meer elektrisch wordt en de maatschappij richting een Mobility as a Service-model beweegt, voorspelt Rinck voor de (nabije) toekomst van smart- en e-homes. Hij voorziet dat de toename van bijvoorbeeld elektrische auto’s om meer laadpalen zal vragen, wat op zijn beurt weer batterijen met een grotere capaciteit vraagt. Dit zijn een paar van de uitdagingen waar hij en zijn collega’s zich elke dag mee bezig houden.
Gasloos Nederland
Waar Rinck en zijn collega’s zich ook veel mee bezig houden is de bedrijfscultuur van THE FCTR E. Daar heeft hij in de beginperiode een coach voor in de arm genomen, maar doet hij nu naar eigen inzicht en wat past bij zijn mensen. Daarnaast heeft hij veel gesprekken gevoerd met andere bedrijven die in hun vakgebied ook voorlopen en die techniek en innovatie gebruiken om de volgende stap te maken. “Waarom zou ik het wiel opnieuw uitvinden als anderen dat al hebben gedaan?” aldus Rinck. De rest moet hij wel zelf doen en dat is een van de dingen waar hij erg aan moest wennen toen hij eigen baas werd in een compleet nieuw vakgebied met een compleet nieuw businessmodel: “Anderen hebben de antwoorden ook niet, dus je moet echt zelf op zoek. Je kan niet zomaar even iemand bellen.” Daarom krijgt de hele organisatie de handvatten en de richting (“hoewel die soms nog wel eens wijzigt”) om door te leren en te blijven innoveren, zodat ze alleen op zichzelf hoeven te rekenen. Als dat eenmaal getackled is, heeft Rinck de droom om een volksbeweging te ontketenen door naar de beurs te gaan en iedereen de kans te geven om te investeren in een gasloos Nederland.
Meer weten over THE FCTR E of Henri Rinck? Luister het volledige gesprek dan hier terug op onze podcast Innovative Leaders by INFO.
Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Laat hieronder je naam en email achter