Hoe MiniBrew de brouwindustrie op zijn kop zet

By 30 oktober 2019Podcast

Hoe MiniBrew de brouwindustrie op zijn kop zet

Zoals je waarschijnlijk wel weet wordt bier gebrouwen met vier basisingrediënten: water, graan, hop en gist. De makers van ‘s werelds eerste alles-in-één, volledig geautomatiseerde bierbrouwsysteem en platform, MiniBrew, hebben er echter nog een ingrediënt aan toegevoegd: innovatie.

Voor deze editie van onze podcast Innovative Leaders by INFO zijn we samen met MiniBrews mede-oprichter en creative director Olivier van Oord en CEO Edwin Blom in de wereld van bier brouwen in de 21e eeuw gedoken. Met meer dan twintig werknemers en ongeveer 200 geïnstalleerde machines is het tijd voor een nieuwe fase met nieuwe investeerders: de scale up. Hiermee willen ze hun ultieme doel bereiken: “het best mogelijke bier brouwen”. We hebben het o.a. gehad over duurzaamheid, het anders doen, MiniBrews reis van concept naar product, investeerders, NextGen Leadership en MiniBrews toekomstplannen.

Deze podcast is ook beschikbaar op Google PodcastSpotify en Apple Podcast (deze podcast is in het Engels).

 

Duurzaam bier

Volgens Van Oord hebben een paar dingen geleid tot de geboorte van MiniBrew. Eerst kwam hij iemand tegen die hem kennis liet maken met traditional thuis brouwen (“je weet wel, met potten en pannen”). Toen sprak hij met zijn neef die veel ervaring had met het bouwen van pasteurisatie- en carbonisatiemachines. Daarna, in 2013, ontmoette hij Bart van de Kooij en raakten ze aan de praat over hoe ze bier duurzamer konden maken. Ze wilden graag een bedrijf oprichten dat om meer dan alleen commerciële ambities zou draaien, een bedrijf dat bij zou dragen aan een betere wereld en dat de kwaliteit van leven verbetert. Van Oord: “We vroegen ons af wat de grootste verandering was die we zouden kunnen maken in bierbrouwland en […] we zagen dat het echte probleem niet bij de verkoop, maar bij de distributieketen lag.” En zo werden de eerste zaadjes voor MiniBrew geplant.

 

Veranderingen in de keten en de industrie

We drinken gezamenlijk 185 miljard(!) liter bier per jaar. Zoals je je voor kunt stellen, heb je daar heel wat flesjes voor nodig en veroorzaakt dat enorme hoeveelheden afval, om over het logistieke aspect ervan maar te zwijgen. Bovendien verliezen veel biertjes in de loop van de tijd (wat van) hun smaak en dat betekent niets goeds voor dat speciale, in Nederland gebrouwen bockbier dat met een echt schip verscheept moet worden naar bijvoorbeeld Australië. Daarom hebben Van Oord en Van de Kooij MiniBrew bedacht. MiniBrew heeft het traditionele systeem met drie fusten vervangen door een systeem dat draait op één enkele fust en dat aangesloten is op een platform door middel van IoT. Door het één-fust-systeem wordt zowel de brouwtijd als de ruimte die het systeem inneemt gehalveerd. Dit maakt het mogelijk om zelf een betaalbaar speciaalbiertje te brouwen dat recht van de ketel komt en beter smaakt omdat het met lokaal en daardoor superverse ingrediënten wordt gemaakt.

Minibrew

 

Digitaal brouwen

Wat MiniBrew echter écht innovatief maakt is het feit dat ze een digitaal platform hebben toegevoegd waar thuisbrouwers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen en recepten kunnen uitwisselen. Ze wilden een plek creëren waar al die vrije geesten, bierliefhebbers, doe-het-zelvers en creatievelingen samen konden komen. Maar is MiniBrew nou een bierbrouwer of een techbedrijf? “We zijn een techbedrijf dat bier brouwt,” lacht Van Oord. “Normaliter eindigt de customer journey voor thuisbrouwers bij de voordeur. Via ons platform krijgen ze echter toegang tot grotere markten en de internationale community,” vult Blom aan.

 

Van concept naar product

Zoals Rome niet in één dag werd gebouwd, kostte het MiniBrew ook wat tijd om te komen waar ze vandaag zijn. Gedurende de eerste anderhalf jaar hebben ze zich gericht op het bouwen van hun technology stack, het verkrijgen van een patent, het verkrijgen van IP-rechten, het bouwen van de prototypes en het vinden van een investeerder. Toen dat eenmaal gedaan was, gaven ze zichzelf een maand om via een Indiegogo-campagne 35 machines te verkopen. Aan het einde van die maand hadden ze maar liefst 115 machines verkocht! Van Oord: “Hiermee haalden we onze eerste investeerder binnen en wisten we dat we een levensvatbaar product in handen hadden.”
Natuurlijk ging het allemaal niet zonder slag of stoot. Van Oord: “De hoeveelheid tijd, geld en commitment die er nodig was voordat we een succesvol product hadden was enorm frustrerend. […] Daarnaast was het een flinke uitdaging om een investering te vinden voor een patent en was het heel lastig om iets te patenteren en wereldwijd op te schalen dat nog niet bestond.”

MiniBrew

 

Investeerders vinden

Uitdagend of niet, als het op investeerders aankomt heeft MiniBrew mazzel. Het oude gezegde ‘je weet nooit hoe een koe een haas vangt’ bleek zeer toepasselijk te zijn voor Van Oord en zijn partner. Nadat ze de eerste investeerders aan hadden gehaakt en daarmee klaar waren voor de volgende fase, zaten ze op een middag in de kroeg van hun succes te genieten toen een paar andere gasten zich afvroegen waarom de speciaalbiertjes die Van Oord en zijn partner dronken even duur waren als de cocktails die zij zelf dronken. Ze raakten aan de praat en aan het einde van de avond had Van Oord een nieuwe investeerder. Dat was echter pas het begin. Want volgens Blom heb je voor elke nieuwe fase van je bedrijf nieuwe investeerders nodig en dat is precies de reden dat ze nu op zoek zijn naar nieuwe investeerders; om ze te vergezellen in de volgende scale up-fase.

 

NextGen Leadership

Blom is de ultieme NextGen Leader: hij begrijpt dat het zijn taak is om het grotere plaatje te schetsen waarbinnen zijn werknemers vrij kunnen bewegen, dat hij zijn mensen in hun kracht moet zetten om er alles uit te halen wat erin zit, dat hij ze fouten moet laten maken en dat het team het kloppende hart van het bedrijf is. Zijn advies voor andere NextGen Leaders is dan ook “werk vanuit je gevoel, leer van je team, respecteer ze en luister naar ze, en koppel de juiste mensen op de juiste momenten aan elkaar.”

Minibrew Olivier van Oord Edwin Blom

De toekomst

Met deze nieuwe investeringsronde hopen Van Oord en Blom een partner te vinden die ze kan helpen om op te schalen. Blom: “Deze scale up gaat niet zozeer om engineering, maar meer om de klantervaring, de kwaliteitsgarantie en het vertalen van learnings in nieuwe features en software.” Dit is echter niet hun enige ambitie. Van Oord: “Over vijf jaar willen we actief zijn op de Noord-Amerikaanse markt, 60- tot 80.000 klanten op het platform hebben en $50 miljoen omzet draaien. We willen de standaard worden in zelf brouwen en een internationaal erkend platform worden voor de thuisbrouwer van morgen.” In de vijf jaar daarna wil MiniBrew de B2B markt veroveren met machines die tot 350 liter kunnen brouwen. Een ambitie waar we op kunnen toasten. Proost!

Als je meer wil weten over MiniBrew, Olivier van Oord of Edwin Blom, luister dan naar hier naar de podcast (let op: deze podcast is in het Engels).

Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat hieronder je naam en email achter

                 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen en blogs over innovatie en onze podcast.