De Technology Radar van INFO

By 6 september 2022Geen categorie

De Technology Radar van INFO

Onlangs gingen we “live” met de Technology Radar van INFO. Hoewel we hem zelf al een aantal jaar gebruiken, vonden we dat het nu tijd werd om onze techradar met de wereld te delen.

Daarom zullen we in dit blog uitleggen waarom wij behoefte hadden aan een techradar en hoe die ons geholpen heeft. We zullen ook bespreken hoe wij hem geïntegreerd hebben in onze dagelijkse werkzaamheden en hoe we hem up to date houden. We hopen dat dit blog je waardevolle inzichten geeft over hoe je je eigen techradar kunt inrichten en onderhouden, en dat het een licht schijnt op de verschillende voordelen.

INFO’s Technology radar op Github

Wat is een techradar?

Een techradar is hét hulpmiddel bij uitstek om bedrijven te ondersteunen bij strategisch technologiemanagement en het maken van geïnformeerde beslissingen wat betreft welke vormen van technologie geïmplementeerd of juist vermeden moeten worden. Daarnaast maakt een techradar het techportfolio van een bedrijf visueel en brengt hij bestaande en opkomende technologieën in kaart.

Waarom hebben wij een techradar gemaakt?

INFO’s Technology Radar is een belangrijk onderdeel van onze overkoepelende technologische visie. Hij helpt bij het maken van strategische beslissingen die betrekking hebben op de organisatie als geheel en om deze beslissingen te alignen met onze overall corporate visie. De Technology Radar helpt onze agile klantenteams ook bij het maken van weloverwogen beslissingen over de tech stack die ze gebruiken bij de oplossingen die we voor onze klanten ontwerpen en bouwen. Daarnaast brengt hij focus aan in onze technologische strategie wanneer we bijvoorbeeld aan het beslissen zijn welke nieuwe technologieën we graag willen onderzoeken. Onze techradar helpt ons om kritisch na te denken over de technologische keuzes die we maken en deze constant te herevalueren. Dit leidt er soms toe dat de ene technologie plaats moet maken voor een andere.

Een ander gebied waarbinnen de techradar ons helpt, is communicatie. Zowel intern als extern. Intern gebruiken we hem om onze technologische keuzes te verantwoorden, nieuwe technologieën te valideren en alignment te creëren. Extern gebruiken we hem om talent aan te trekken. Dit is bijvoorbeeld ook één van de redenen dat onze overall preferred tech stack (die je kunt zien als onderdeel van de techradar) op StackShare staat.

Hoe gebruiken we het?

Natuurlijk is het mooi en goed om een techradar in te richten, maar hij gaat pas waarde toevoegen op het moment dat je hem daadwerkelijk gebruikt. Wij proberen die van ons op verschillende manieren in te zetten. We gebruiken hem wanneer we belangrijke technologische keuzes moeten maken, zoals wanneer we een nieuwe technische oplossing aan een bestaande klant voorleggen bijvoorbeeld, of wanneer we een voorstel voor een nieuwe (potentiële) klant maken. We gebruiken onze Technology Radar ook om strategische keuzes binnen INFO te maken en/of te valideren. Bijvoorbeeld wanneer we interne onderzoeksprojecten definiëren, tools migreren of ons aanbod van diensten verder aanscherpen. Door de radar consequent te gebruiken dwingen we onszelf om kritisch na te denken over de technologische keuzes die we maken.

Het komt uiteraard ook wel eens voor dat we (bijvoorbeeld in een klantteam) een technologische keuze maken die niet voldoet aan de eisen die onze techradar stelt. Het maken van afwijkende keuzes hoeft geen probleem te zijn, als er maar een goede reden voor is en we deze keuzes bewust maken. We gebruiken Architectural Decision Records (ADR’s) om onze high-level technologische beslissingen zoveel mogelijk te verduidelijken en relevante afwegingen te maken. ADR’s helpen ons niet alleen met het proces rondom zulke keuzes, maar dienen ook als backlog, waarin we altijd terug kunnen zien waarom een bepaalde beslissing genomen werd, wie hem nam en welke afwegingen meespeelden.

 

Waar je je techradar voor gebruikt

Allereerst proberen we onze techradar alleen te gebruiken voor het maken van high-level technologische beslissingen. Meer low-level beslissingen, zoals wanneer het gaat om hele specifieke frameworks of SaaS-diensten, worden meestal niet opgevoerd in de techradar. Als we dat wel zouden doen, zou de radar heel snel heel onoverzichtelijk worden. Door niet meer dan pakweg een paar dozijn technologieën in de radar te hebben blijven we scherp en ligt de focus op wat belangrijk is voor de organisatie als geheel. Het helpt ook dat we precies nul ambitie hebben om een 100% complete techradar te hebben; soms liggen onze keuzes zo voor de hand dat we ze helemaal niet in de radar zetten. En hoewel wel altijd graag nieuwe technologieën testen, proberen we ook een beetje terughoudend te zijn met wat we aan de radar toevoegen. Zo houden we de focus op die dingen die écht onze aandacht verdienen.

We proberen extra voorzichtig en kritisch te zijn wanneer we een bepaalde technologie toevoegen aan de ‘adopt’-cirkel van de radar. Dit betekent namelijk dat we eigenlijk vinden dat we deze technologie zo snel mogelijk in onze teams moeten implementeren. We hebben een lijst met technologische selectiecriteria (een soort checklist) die we doorgaans gebruiken om te bepalen of een bepaalde technologie naar de ‘adopt’-cirkel van de techradar verhuist. Deze criteria bestaan uit zaken als toekomstbestendigheid, fit for purpose, beveiliging en compliance. Om eerlijk te zijn, zijn deze criteria soms behoorlijk subjectief en niet altijd even bruikbaar, maar toch kunnen ze desondanks heel behulpzaam zijn.

Je techradar up to date houden

Elk kwartaal (ongeveer) organiseren we in-house workshopsessies waarin we feedback verzamelen van onze techmensen over welke technologieën wij volgens hen toe zouden moeten voegen – of juist verwijderen – aan onze huidige radar. Tijdens deze sessies worden levendige (en soms pittige) discussies aangemoedigd. Ze vormen immers, samen met de doorlopende alignment van onze business strategy-teams, de basis voor de nieuwe techradar. Ons technological leadership-team is verantwoordelijk voor het onderhoud van de techradar, het organiseren van de workshopsessies en het verzamelen van de feedback.

Workshop sessie om feedback te verzamelen.

 

Vanuit een technologisch oogpunt behandelen we de inhoud van de Technology Radar van INFO als code en slaan het dus op in een GitHub repository. We gebruiken normale Git pull requests om wijzigingen in onze radar aan te brengen en te beoordelen, maar we bundelen deze wijzigingen zodat we elk kwartaal een nieuwe versie van de techradar kunnen publiceren. We zijn AOEPeople veel dank verschuldigd voor het openbaar en beschikbaar maken van hun techradaroplossing voor bedrijven zoals de onze. We gebruiken deze oplossing nog niet zo lang (eerder gebruikten we onze wiki om onze radar te onderhouden), maar it works like a charm. We willen ook graag de mensen van ThoughtWorks bedanken voor hun ThoughtWorks techradar, het is een dagelijkse bron van inspiratie voor ons.

De moeite waard

Het consequent gebruiken van onze techradar helpt ons bij het maken van weloverwogen technologische keuzes en met het alignen van de technologische visie binnen de organisatie. Het grootste voordeel is dat het technologische keuzes zeer expliciet en inzichtelijk maakt, helemaal wanneer een techradar gebruikt wordt in combinatie met Architectural Decision Records. In onze ervaring is het inrichten van een techradar makkelijk. Het is echter veel lastiger om de radar consequent in te zetten en processen in te richten rondom het regelmatig updaten ervan, en dat is iets waar wij zelf ook nog aan moeten werken. Dit gezegd hebbende zijn wij ervan overtuigd dat het toevoegen van een techradar – als je het goed doet – de moeite meer dan waard is.

 

 

Onze laatste blogs en artikelen ontvangen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Laat hieronder je naam en email achter

                 

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang elke maand artikelen en blogs over innovatie en onze podcast.